31 maj 2008

Luton vs. Razak

Diskussionen fortsätter på E-Zine gällande Luton och Razak. Åsikterna är tudelade som så många gånger förr. På bloggen är det inget snack om att Luton är populärast. I skrivande stund föredrar 82 % av läsarna Västindiens svarta pärla bredvid Larsson. På E-Zine däremot känns det som Razak-anhängarna låter mest.

Jag ser Larsson-Shelton som det bästa anfallsparet sedan jag började följa HIF i slutet av 80-talet. Larssons kvalitéer behöver jag inte gå in på men jag påstår att Luton är så mycket mer än en sprinter. Huvdspelet och speluppfattningen håller hög klass, närkampsspelet är betydligt bättre än sitt rykte och snabbheten är det ruggigaste som skådats i allsvenskan sedan Johnny Bråttoms dagar. Men framförallt så var samarbetet mellan Larsson och Shelton klasser bättre än det vi ser idag mellan Larsson och Razak.

Larssons frustration när Razak borrar ner huvudet går inte att ta miste på och när det till slut dyker upp en passning behövs det en Luton Shelton för att hinna upp den (i bästa fall). Ja, jag håller med om att det blivit snäppet bättre men ingen kan påstå att samarbetet mellan Larsson och Razak håller hög klass. Razak har givetvis sina kvalitéer och jag tycker att han är en riktigt bra allsvensk anfallare. Han är snabb, en duktig dribbler och ruggigt stark i kroppen.

* * *

Myten om Lutons skadeproblem tänkte jag också ta död på innan någon kommenterar det. Att Shelton var dåligt tränad när han kom till HIF känner alla till. Våren blev därför som den blev med ett antal muskelbristningar som följd. Att han vilade varannan match är dock en myt. Luton deltog inte i de tre första omgångarna på grund av skada. Omgång sju var han också skadad och slog sedan upp bristningen i omgång åtta (hemma mot HBK) vilket gjorde att han missade derbyt mot MFF i nionde rundan. Mellan omgång 10 och 26 var han skadefri och spelade dessutom matcherna i RL och Svenska Cupen. Till slut blev det 14 matcher från start i allsvenskan och 12 poäng (9 mål och 3 assist), vilket ger ett snitt på 0,64 mål/match och 0,86 poäng/match. Motsvarande siffror för Razak är 31 matcher från start och 20 poäng (16 mål och 4 assist), vilket ger snittet 0,52 mål/match och 0,65 poäng/match.

Är verkligen Razak en bättre målgörare?

* * *

Jag säger som Ekwall; this is my side of the case!

* * *

Ser att Larsson startar tillsammans med en viss Zlatan Ibrahimovic imorgon. Synd att Luton Shelton inte har svenskt medborgarskap...

30 maj 2008

HIF överens med Bengt Adolfsson!

Äntligen är HIF och HIF Support (med Bengt Adolfsson i spetsen) överens om hur hyresintäkterna från bland annat Henrik Larssons utlåning till Manchester United ska fördelas.

Fredin:
-Vi har kommit fram till en klok lösning och det känns skönt att lägga detta till handlingarna samtidigt som det är mycket positivt att vi fortsätter relationen med HIF Support.

Adolfsson:
- Det är bra att vi kommit fram till en tydlig reglering av uthyrningssituationen och fått detta löst. Förhoppningsvis kan denna lösning också bidra till att fokus kring HIF riktas mot vad som händer på planen.

Äntligen, säger jag bara! Detta kom upp på bloggen redan för en vecka sedan när jag länkade till http://www.hif-fotboll.blogspot.com/. Nu är det officiellt och då är det bara att se framåt igen. Förhoppningsvis har Adolfsson visat upp sitt HIF-hjärta en gång för alla och gått med på en bra deal ur HIF-synvinkel.

Enligt vad jag har hört jobbar HIF hårt med att bilda ett nytt riskkapitalbolag och den här gången lär inte Bengt Adolfsson vara ensam i matchen. Många kommer få möjlighet att stötta upp men den exakta formen är ännu oklar. Det kommer antagligen att ta lite tid innan alla har sagt sitt.

Som tur är har vi en generös ordförande som kan sticka till pengar om det behövs. Eller hur SIF? (svara inte här utan skicka ett mail istället ;)

Sedan har ju BA uppstått igen...

Luton eller Razak?

Jag har idag deltagit i en diskussion på E-Zines forum gällande Luton Shelton och Razak Omotoyossis vara eller icke vara. Personligen har jag försvarat min stora kärlek Luton Shelton med näbbar och klor men tydligen har andra en förkärlek till muskulösa män.

Vad tycker du? Rösta till vänster!

29 maj 2008

Torsdagsklubben, Roskilde och en finne som kört fast

Det fanns en tid då samtliga positiva HIF-nyheter dök upp på torsdagar. Nyförvärv presenterades och rykten dök upp. HIF var omöjliga att besegra på torsdagar och grunden till cupvinsten 2006 lades givetvis på torsdagar. På E-Zines forum diskuterades ett namnbyte till Torsdagsklubben men nu känns det som att myten om torsdagens härlighet har bleknat. Idag är det torsdag men vad har vi fått för positivt att tugga på idag? Nä, skärpning torsdagar!
* * *
Det är sanslöst vilken cirkus det är kring landslaget. Hysterin i media är helt sjuk. Varje steg, varje kommentar och varje bild kommenteras och analyseras in i minsta detalj. Zlatan poserar med en pangare, Henke är 4 procent gladare än för 3,5 timmar sedan och Chippen trillade in i en intervju. Jo det är sant, huvudnyheten på Sportbladet just nu är att Christian Wilhelmsson trillade in i en intervju som Mr. Ekwall gjorde med landslagsläkaren!
– Det var helt sjukt, säger Ekwall till sportbladet.se...
* * *
Hoppsan, där släppte Finland in en boll i landskampen mot Turkiet. Kanske är det torsdag trots allt?
* * *
Det värsta är jag börjar påvarkas att mediahysterin. EM-tempen börjar höjas och jag ser faktiskt fram emot åtminstone Sveriges matcher. Jo, det är sant! Jag har kommit över det som hände i Roskilde 1658. Heja Sverige!
* * *
Tror inte att Baxter kan föra Finland längre. Dags att avgå? Du kan ju alltid hoppa på någon av de klubbar du förhandlar med i smyg...
* * *
Är det inte torsdag snart...?

Den här kvällen: 4 x 90 minuter

Pär Hansson stod för en stabil insats de ca 50 minuter som jag såg U21-landslagets match mot Hollands OS-lag. Resultatet blev 0-0 och det bör väl knapppast ha försvagat Hanssons möjligheter att slå sig in en EM-truppen nästa år.

Sverige var annars överraskande bra mot ett, på pappret, mycket starkt holländskt lag. IFK:s Bjärsmyr var lysande där bak och KFF:s Rasmus Elm var också mycket duktig på mitten. Förhoppningsvis lämnar de allsvenskan redan i sommar.

På lördag spelas den sista (och tuffaste?) matchen när Frankrike kommer till Olympia. Vid seger har Sverige möjlighet att vinna hela turneringen.

* * *

Nere i Schweiz har "HIF-landslaget" nu spelat bort sig från P19-EM. Igår förlorade man nämligen även mot Frankrike (1-2) och därmed återstår endast en betydelselös match mot Schweiz. Andreas Landgren, Joel Ekstrand och Marcus Bergholtz spelade alla hela matchen.

28 maj 2008

Hur mår min klubb (egentligen)?

Läste precis genomgången från det senaste styrelsemötet och tyvärr är jag lagd på det hållet att jag börjar fundera när det handlar om HIF och ekonomi. Kanske är det sviterna från den ekonomiska kollapsen för några år sedan som sitter i. Följande går bland annat att läsa på hif.se:

"På ekonomisidan konstaterades att vi har nått de uppsatta budgetmålen för marknad och säsongkortsförsäljningen. Trots det minskade försäljningen av säsongkort från 6004 till 5368, budgetmålet var 5000. Våra kostnader har dock ökat mer än planerat, till en del beroende på högre ambitioner under vinterns förberedelser och spel."

Jaha, budgetmålen är nådda men kostnaderna har ökat mer än planerat. Detta låter enligt mig inte bra med tanke på de skumma siffror som visades upp i samband med årsmötet i våras. Läs gärna min förre kollega Christian Rurfors utomordentliga genomgång av 2007 års siffror här.

Jag påstår inte att vi är i närheten av det som hände för några år sedan men det är uppenbart att ekonomin inte är så bra som åtminstone jag trodde i vintras. Ett antal "stora" försäljningar har genomförts på senare år men det har inte visat sig i siffrorna. Jag vet att avbetalningsplanen har varit aggresiv och det har säkert kostat en hel del att bli av med BA. Ändå känns det inte helt hundra...

Måtte de här "ökade kostnaderna" vara av det lindrigare slaget, måtte styrelsen med Lars Öijer ha sådan koll på ekonomin som de säger och måtte Razak Omotoyossi bli såld för en rimlig summa inom kort!

"Kostnaderna har ökat mer än planerat" och snart signas Alvaro. Känns som jag har varit med om detta tidigare...

Pär Hansson vs Roy Makaay

Ikväll klockan 20.00 gör Pär Hansson entré på betongklumpen i Malmö (skönt att det snart är över). Hollands OS-lag, med Roy Makaay och Gerald Sibon i spetsen, står för motståndet och det ska bli ganska spännande att se hur Sveriges U21-lag står sig mot ett så starkt motstånd.

HIF:s Pär Hansson kommer alltså att stå i mål och jag hoppas kunna se matchen och därmed skapa mig en bild av vilken kapacitet Hansson egentligen har. Normalt spelar han i Superettan men det här är betydligt tuffare motstånd.

27 maj 2008

Jag skänker en tanke...

...till Halmstads BK:s legendar Stig Nilsson med familj. En av landets stora fotbollsledare har gått ur tiden.


R.I.P.

3 x 90 minuter i P19-landslaget

Andreas Landgren och Joel Ekstrand bildade mittlås och Marcus Bergholtz fick 90 minuter som central mittfältare när Sveriges P19-landslag förlorade med 0-2 mot Italien i EM-kvalet som spelas i Schweiz. Landgren är lagkapten och spelar alltså mittback i landslaget. I HIF däremot konkurrerar han främst som central mittfältare eller högerback.

HIF har ett fantastiskt sparkapital i 89-orna. Ekstrand är redan ordinarie i allsvenskan och Landgren/Bergholtz ligger på gränsen till startelvan trots sin låga ålder. Presidenten rekommenderar lååååånga kontrakt på våra påläggskalvar! Utför uppdrag JJ!

Bosse har inte hittat någon ersättare till Bosse

I juli rullar säsongen vidare och det står nu klart att Bosse Nilsson med medarbetare ansvarar för a-laget hela säsongen. HD rapporterar att HIF är nöjda med Bosses jobb och då finns det ingen anledning att forcera fram en förändring.

Att Bosse skulle fortsätta gav antagligen 1,05 gånger pengarna hos spelbolagen. Beslutet är enligt mig helt rätt då jag vet att ekonomin inte tillåter några dyra lösningar i nuläget. Bosse, Peter, San Siro-Sven och P-O är sammansvetsade, spelartruppen med Henrik Larsson i spetsen verkar nöjda och ekonomiskt är det säkerligen en fördelaktig lösning för HIF. Di röe har under våren dessutom spelat den bästa offensiva fotbollen som skådats i detta land på många herrans år.

Det som oroar är givetvis defensiven. Bosse Nilsson brinner för det offensiva spelet och visst är det fantastiskt att titta på HIF. Som supporter drömmer man dock om resultat och frågan är om Bosse är kapabel att bygga en solid defensiv som räcker till SM-guld. Under våren har det defensivt varit allt annat än bra och detta trots defensiva spelare som Granqvist och Lantz. Granen ska nu ersättas och jag skakar av blotta tanken på Beloufa som försvarsgeneral.

Vad är det då som inte har fungerat? En landslagsmässig mittback och en landslagsmässig defensiv mittfältare tillsammans med Ekstrand, Tamboura och Wahlstedt borde räcka till i allsvenskan. Daniel Andersson har fått mycket kritik under våren men hans dåliga form kan inte vara hela sanningen. Är det våra ytterbackar som är för dåliga defensivt? Är Bosse kapabel att skapa en defensiv som räcker till SM-guld?

Många frågor, få svar. Någon som tror sig veta?

26 maj 2008

Två elftedelar...

..av HIF:s startelva under våren spelar just nu på tv3. De har en gul tröja på sig och det klär dem inte. Tacka vet jag den röda vackra dressen!

Han är VÅR Henrik Larsson

Vår Henrik Larsson lämnade EM-truppen för att spela en minnesmatch för sin gamle Celticpolare Phil O´Donell. Iklädd Celtics grönvita dress stod Larsson för matchens delikatess när han cykelsparkade in bollen i 24 minuten.

38 dagar kvar...

Så var det bara 38 dagar kvar till matchen mot GAIS. Tiden går sakta och för tillfället är det till och med tyst kring silly season. Jag är dock övertygad om att HIF:s trupp ser annorlunda ut i höst, förhoppningsvis förbättrad.

Till Sveriges första match i fotbolls-EM är det bara 15 dagar och det ska bli spännande att se var landslaget står. Skadorna är många och det känns, om jag ska vara helt ärligt, något avslaget inför det här mästerskapet. Mina förhoppningar är inte stora men man ska aldrig räkna bort Lagerbäcks lagmaskin.

Jag tillhör alltså de HIF:are som även bryr mig om svenska landslaget. Jag hoppas på en härlig sommar med framgångar för Sverige innan Larsson (och kanske även Granqvist) tar på sig den vackra tröjan igen.

25 maj 2008

En vecka med bloggen

Det har varit en spännande första vecka med "HIF - i med och motgång". Ganska många besökare och intressanta personer som har hört av sig (ingen nämnd, ingen glömd ;)

Tanken med bloggen är i första hand att få skriva av sig gällande HIF. I början var det egentligen min enda tanke men efterhand har jag bestämt mig för att se hur stort intresse man kan skapa kring en simpel fotbollsblogg. Det finns en del som har lyckats men få som har lyckats ensamma.

Målet är att HIF-supportrar ska ha för vana att surfa förbi här för det senaste skvallret, nyheterna och åsikterna. Bloggen ska finnas bland "favoriterna" hos HIF:are på internet och i framtiden är min förhoppning att någon annonsör ska vara sugen på att synas tillsammans med den hetaste HIF-bloggen i cyberrymden!

Blir helt klart en fortsättning HÄR ett tag till. Men vem vet, kanske hoppar man på ett erbjudande i framtiden... ;)